Köpa & hyra hjärtstartare

Vi säljer och hyr ut hjärtstartare till företag och privatpersoner. Kontakta oss för en offert.

Vi har valt att främst arbeta med distributören Lifetek och deras hjärtstartare. Lifetek hjärtstartare är enkla att använda just för att vi som utbildare har haft möjlighet att kunna påverka röstinstruktioner och funktioner.

Ni som inte är intresserade av att skaffa en hjärtstartare kan ha nytta av följande information.

Var finns hjärtstartare i Göteborg

I början av 60-talet utvecklades den första portabla hjärtstartaren av den irländska doktorn Frank Pantrige. Det möjliggjorde att de kunde tas med i ambulanser och genom det kunde elstötarna sättas in betydligt snabbare än om personen var tvungen att först transporteras till sjukhuset.  Eftersom det handlar om sekunder när det gäller hjärtstopp blev det ett mycket stor steg framåt i strävan efter att rädda människoliv.

Länge tillverkades de enbart för att passa sjukvårdspersonalens krav i ambulanserna men efter att teknologin blivit säkrare, enklare och billigare har hjärtstartare blivit något som även placeras ut i offentliga miljöer eller på stora företag. De är så enkla att använda att man kan rädda liv med en hjärtstartare även om man aldrig tidigare använt en sådan apparat. Däremot är det många företag och organisationer som utbildar sina anställda på att använda en hjärtstartare ändå eftersom det är en trygghet att ha hanterat den tidigare när väl den stressiga situationen uppstår att den ska användas på riktigt. För er som vill fördjupa er kan läsa mer på www.hjartstartare-aed.se

Att hitta hjärtstartare i Göteborg

Det enklaste sättet att se var det finns hjärtstartare i Göteborg är att använda sig av hjärtstartarregistret. Så fort en person köper en hjärtstartare följer det med instruktioner om att man kan registrera den på detta register som ligger online. När den registreras fyller man även i var den kommer placeras ut och eventuella öppettider som företaget/lokalen har. Med andra ord underlättar man väsentligt för andra att se var det finns hjärtstartare.

När det gäller mindre städer är det extremt tydligt att de flesta startare finns i stadskärnan. Där finns offentliga byggnader som bibliotek och stadshus som ofta har hjärtstartare. Men även större hotell och träningsanläggningar. Att hitta en hjärtstartare i någon förort är däremot svårare. Där de flesta människor är i rörelse finns det generellt flest startare.

I större städer som bland annat Göteborg  finns det hjärtstartare i större utsträckning vilket till stor del beror på att det är mycket mer folk i rörelse på större områden. Tätast sitter i de i Nordstaden, vilket är Göteborgs största shoppingområde, där ett tiotal startare går att hitta. Bland annat finns det på Radison hotell på Drottninggatan och Svenska Kyrkan på Stora Nygatan.

Tar man sig från citykärnan och söker sig ut mot förorterna blir det allt längre mellan hjärtstartarna och detta ännu tydligare om man lämnar de större motorvägarna. Längs med hela E6 och E20 är det nämligen relativt tätt med startare även om man åkt en bra bit från stadskärnan. Det beror på att många köpcentrum och industriområden ligger längs med dessa motorvägar och att det på dessa platser är vanligt att hjärtstartare placeras ut.

Även uppskyltat

Alla som har en hjärtstartare rekommenderas även att skylta upp den så att den är lätt att hitta. Det finns en internationell standard på den skylt som ska användas för att alla snabbt ska hitta och kunna aktivera startaren. Skylten är grön i likhet med alla nödskyltar och har ett vitt hjärta. I hjärtat finns en grön blixt som pekar nedåt. Under symbolerna kan det stå fyra olika texter vilka alla fyra är godkända av svenska HLR-rådet. Det är Defibrillator, AED, Hjärtstartare eller AED – Hjärtstartare.